Mumbai 26/11: Terrorisme en media, een perverse love story by Willem Mesuere

Translate in EnglishTraduire en Français
Wilem Mesuere

www.demorgen.be

Eén van de terroristen: http://www.demorgen.be

Media en bij uitbreiding communicatie staan zelden los van de feiten. De terroristische raid op de Indiase stad Mumbai vorige week woensdag is hier een perfect voorbeeld van. Dit soort terrorisme heeft enkel kans op slagen als ze een extreme reactie bij de politiek en de media kan uitlokken. Zeker wat media-aandacht betreft waren de aanslagen in Mumbai een groot terroristisch succes. Een extreme politieke reactie bleef voorlopig gelukkig uit.

26 november 2008 zal altijd geassocieerd worden met de bloedige aanslagen in de Indiase stad Mumbai. Deze aanslagen worden nu al de 9/11 van India genoemd, iets wat de terroristen ook wilden bereiken. Een tiental zwaar gewapende mannen waren via zee Mumbai binnengekomen waarna ze een golf van vernieling aanrichtten. Bommen ontploften en de terroristen schoten willekeurig mensen neer in hotels en restaurants die populair zijn bij buitenlanders. Daarna bezetten ze enkele hotels en gijzelden ze verschillende toeristen. Het duurde nog enkele dagen en nachten voordat de Indiase veiligheidstroepen de situatie helemaal meester waren.

Reeds na enkele minuten was de raid live op televisie te volgen. Schokkende beelden gingen de wereld rond en het conflict kon op een ruime media-aandacht in binnen- en buitenland rekenen. Van verschillende kanten komt daar scherpe kritiek op.

Het Indiase Ministerie van Informatie en Media vindt dat de intensieve live verslaggeving de terroristen heeft geholpen. Door de aanslagen via televisie te volgen kwamen ze belangrijke tactische informatie over de ordetroepen te weten. De politie meent dat de televisiezenders op die manier de veiligheid van de gijzelaars en de veiligheidsdiensten in gevaar bracht. Ze eisten dan ook een onmiddellijke stopzetting van de uitzendingen. Aan deze eis werd niet volledig gehoor gegeven.

Langs de andere kant krijgen de traditionele media kritiek omdat ze niet snel genoeg het nieuws brachten. Ontelbare burgerjournalisten, waarvan sommigen in de betrokken hotels zaten, waren veel sneller met het geven van feiten en analyses op hun blogs. Ondanks de snelheid bleek het nieuws niet altijd even accuraat. Check en dubbel check werden duidelijk niet erg hoog in het vaandel gedragen en veel onjuiste informatie werd verspreid. Ook de bloggers werd een persstop opgelegd maar zij trokken zich daar helemaal niets van aan. Over een journalistieke deontologie beschikken zij immers niet.

Ondertussen is ook de Pakistaanse media furieus over de Indiase berichtgeving. Allerlei experts kwamen op de Indiase televisie en in de Indiase kranten, vaak op een heel tendentieuze manier, uitleg geven over de aanslagen. Vragen werden gesteld en waar mogelijk werden ook al antwoorden gegeven. Vooral de identiteit van de daders zorgde voor grote speculaties. Niemand geloofde in het werk van amateurs aangezien deze aanslagen daarvoor te goed waren voorbereid. Indiaas premier Singh zei dat de terroristen uit het buitenland kwamen, één van zijn generaals wees naar Pakistan. De verboden Pakistaanse organisatie Lashkar-e-Taiba is de grote verdachte en ook linken met de Pakistaanse geheime dienst worden niet uitgesloten. De enige dader die de aanslagen overleefde vertelde de politie dat zijn terreurgroep een opleiding kreeg van zes maanden in Pakistan. Deze opleiding werd door Lashkar-e-Taiba geleid.

Associated Press of Pakistan, het grootste nieuwsagentschap van het land, beschuldigt de Indiase media van propaganda en waarschuwt voor escalatie in de regio. “Pakistan is niet betrokken bij de aanslagen. De valse Indiase propaganda is schadelijk voor het Pakistaanse imago en misleidt het Indiase volk” zei de Pakistaans minister van Kashmirse aangelegenheden Qamar-Uz-Zaman Kaira aan het persagentschap. Pakistan is bereid een gezamenlijk onderzoek te voeren met de Indiase overheid maar wil wel dat aan de mediaoorlog een einde komt.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de terroristen opnieuw onrust in de regio en een radicalisering van de Pakistaanse regering voor ogen hebben.

De Indiase overheid kondigt voorlopig geen harde maatregelen aan tegen Pakistan en dat is waarschijnlijk ook de verstandigste optie, dit om geweld tussen radicale moslims en hindoes te voorkomen. De kernmachten India en Pakistan leven al jaren op gespannen voet met elkaar en daar speelt het territoriaal conflict rond de regio Kasjmir een grote rol in. De afgelopen jaren normaliseerden die betrekkingen zich beetje bij beetje. Het is niet onwaarschijnlijk dat de terroristen opnieuw onrust in de regio en een radicalisering van de Pakistaanse regering voor ogen hebben. Het blijft voor de regio echter van groot belang om ten allen tijde de diplomatie te bewaren en niet terug te grijpen naar harde taal of maatregelen. En daar spelen de media zeker ook een grote rol in.

Bronnen:

Oorspronkelijk gepost op de blog van Willem Mesuere op 2 dec 2008

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s