Een Oorlogstribunaal om de oorlogsmidaden van Israel te doen ophouden

Israel hongert reeds 18 maanden de bevolking van Gaza uit. Vandaag werden 2 hulpverleners van de VN in hun trucks dood geschoten. Het Rode Kruis ontdekte erbarmelijke toestanden in de gebieden die beschoten worden. Maar het Israelisch leger verhindert dat hulp geboden wordt aan slachtoffers van de oorlog. Het Rode Kruis reageerde furieus op zoveel schendingen van het oorlogsrecht.

Onder impuls van Henri  Dunant en een conferentie van vertegenwoordigers van zestien Europese staten in Genève werd het Rode Kruis opgericht in 1864. Na zijn ervaringen in de veldslag van Soferino waar 40.000 slachtoffers vielen rijpte bij Dunant het idee om een een neutrale organisatie op te richten, die de gewonden zou verzorgen tijdens een oorlog.

Ondertussen na de 1ste en  vooral de 2de WO is het humanitair oorlogsrecht verder ontwikkeld… ondertussen zijn we al zover dat in veel landen zelfs clusterbommen verboden worden, behalve in Israel natuurlijk. Israel eigent zich het recht toe om met hoogtechnologisch wapentuig een volk juit te moorden. Waarom? Omdat ze azen op die gasbel voor de kust van Gaza? Waarom? Ik weet het niet, maar bij dergelijke misdaden kunnen we ons niet permitteren af te wachten en ons af te vragen waarom. Er moet ingegrepen worden voor Israel de wereld in brand steekt.


De meeste  media doen hun best om in de mate van het mogelijke verslag uit te brengen. Wie zijn ogen openhoudt weet wat daar gebeurt. Rudy Vranckx stelde reeds 2 dagen na mekaar die prangende vragen die moesten gesteld worden tijdens Terzake. Na 12 dagen is het wel duidelijk voor iedereen: in Gaza worden misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. We kunnen vandaag niet zeggen: “Wir haben es nicht gewust.”

Israel overtreedt al jaren het humanistisch oorlogsrecht en vandaag stelt het zelfs de grondbeginselen ervan in vraag. Daar is maar een antwoord op: net als in het geval van Ex-Joegoslavië moet de VN het initiatief nemen om een Internationaal Crimineel Tribunaal voor Israel op te richten. De tijd dringt. Oorlogsmisdaden, volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid mogen niet langer ongestraft blijven.

Bronnen

War crime over and over, The Jordan  Times

Zie ook

Petition Calling for European Pressure on Israel

Een einde aan het geweld in Gaza? Boycot Israel

Israël wordt mogelijk aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Welkom in de woestenij: hoe Israël de werkelijkheid geweld aandoet

An Israeli War Crimes Tribunal (ICTI) May be the Only Deterrent to a Global War by Francis A. Boyle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s