Israëlisch leger trekt zich terug uit Gaza, maar wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. De Standaard slaat de bal weeral mis.

Het Israëlische leger is na drie weken van beschietingen begonnen troepen terug te trekken uit Gaza. Hamas-leider Ismaïl Haniyeh spreekt van een “grote overwinning” voor het Palestijnse volk. Volgens ooggetuigen hebben tankwagens hun belangrijkste positie in de voormalige kolonie Netzarim, in het zuiden van Gaza, verlaten. Door de beweging opent Israël voor het eerst sinds 3 januari de weg tussen het zuiden en noorden van de Gazastrook. Ooggetuigen hebben ook opgemerkt dat Israëlische troepen de regio in het noorden van de Gazastrook, in Atatra, hebben verlaten. Fotografen van het Franse persagentschap AFP hebben meerdere groepen Israëlische soldaten het Palestijnse territorium zien verlaten.

afterwar1

De Israëlische premier Ehud Olmert kondigde gisteravond een unilateraal staakt-het-vuren aan, maar bevestigde toen dat het Israëlische leger nog in en rond de Gazastrook aanwezig zou blijven en zou antwoorden op aanvallen van Hamas.

Hamas kondigde vandaag zelf een staakt-het-vuren van een week aan. Nadien werden volgens de Israëlische politie nog twee Palestijnse raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Daarbij vielen geen gewonden. Zoals we in een ander bericht melden zijn die raketten waarschijnlijk slechts een excuus voor het Israëlisch leger om Gaza binnen te vallen en beschikt het Israëlisch leger over voldoende technische middelen om zijn bevolking tegen die in die Palestijnse achterkeukens gemaakte schiettuigen te verdedigen.

Alhoewel de Israëlische soldaten het overwinningsteken maakten toen ze zich terugtrokken blijkt de morele en mentale ravage in het Israëlisch leger groot.  Moreel zijn ze de verliezers.

Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden

Israël wordt ervan beschuldigd oorlogsmisdaden te hebben begaan toen het een dorp in het Zuiden van Gaza bestormde.

Uit getuigenissen verzameld bij inwoners van het dorp Khuza’a stelde de reporter van de Observer vast dat het Israëlisch leger:

–         probeerde huizen af te breken met een bulldozer terwijl de inwoners nog binnen waren

–         burgers vermoorde die probeerden te vluchten terwijl ze een witte vlag opstaken

–         het vuur opende op een ambulance die de gewonden probeerde te bereiken

–         geweld gebruikte zonder onderscheid in een burgerzone en granaten met witte fosfor afvuurde

Dit zijn een voor een schendingen van het oorlogsrecht zoals vastgelegd in de Conventie van Genève.

Inwoners van Gaza proberen bewoners van onder het puin te bevrijden (AFP)

Inwoners van Gaza proberen bewoners van onder het puin te bevrijden (AFP)

De aanklacht over wat zich afspeelde in Khuza’a heeft als gevolg dat Israel aangeklaagd wordt voor een serie oorlogsmisdaden die het tijdens de 12 uur durende belegering van het dorp beging. Het Rode Kruis beschuldigde Israël er reeds herhaaldelijk van de mensenrechten te schenden,.

Het Israëlisch leger heeft aangekondigd een onderzoek te zullen instellen op het hoogste niveau.

Het dorp Khuza’a ligt ongeveer 500 meter van de grens. De onderzoekers van de Israëlische mensenrechten organisatie B’Teselem werden door een inwoner van het dorp, Munir Shafik gealarmeerd dat Israëlische soldaten aan het werk waren met bulldozers. Zo is de zaak aan het rollen gebracht.

Het Israëlische commitee voor mensenrechten B’Tselem was de eerste organisatie die deze misdaden aanklaagde. Er is ook duidelijk zichtbare schade in het dorp.

Niets kan de verwoesting verbergen die de Israëlische militaire machine heeft aangericht. ‘Sommige mensen kunnen niet eens de plaats herkennen waar hun huis stond’, aldus een politieman in de noordelijke stad Beit Lahiya. Ontkennen kan niet meer.

De fotos van de Belgische fotograaf Bruno Stevens van nog brandende fosfor zijn een duidelijk bewijs. We hopen dat de Palestijnen in deze zaak alle steun krijgen van vredesgroepen en mensenrechtenorganisaties, steun waar ze meer dan recht op hebben.

De desinformatie-campagne van de Israelische Veiligheidsdiensten draait nu reeds op volle toeren, zie bijvoorbeeld Pallywood Alert: Bruno Stevens on the Gaza Beat. Het wordt tijd dat de wereld het echte gezicht van Barak en Livni leren kennen.

De Belgische ‘kwaliteitskranten’ en de krisis in Gaza

De Standaard kopt: Bestand maar geen vrede in Gaza:

“Na 22 dagen zwegen de wapens gisteren in Gaza. Maar het bestand is zeer fragiel. Gisteren begon dan ook een diplomatieke wedloop om het bestand in te kapselen in een formeel akkoord.”

Over de mensenrechten schendingen geen woord in het hoofdartikel, wel over de verdeedheid binnen de Arabische wereld, alsof dat nieuws was.  Men kan de politieke lijn van een krant dikwijls beter achterhalen door te analyseren wat ze weglaat dan door zich blind te staren op wat ze wel brengt. De Standaard laat nog maar eens de mensenrechten in de kou staan. Morgen of overmorgen misschien…

Ik vroeg mij al af hoe het kwam dat Baronnes Mia Miauw Doornaart Zaterdag ll. op de radio zo fulmineerde tegen de betogers die hun solidariteit betuigen met de bevolking van Gaza. Zij vindt het verdacht – iemand verdacht maken als hij er niet bij is, is gemakkelijk – dat die betogers niet protesteten tegen de mensenrechten-schendigen in Oost Congo. Geachte omhooggevallen baronneske, heb je dat ook aan die betogers gevragd? Neen, dus. Ik vermoed dat ze even verontwaardigd zijn over de mensenrechten schendingen in Oost Congo als over wat er in Gaza gebeurt. Getuige daarvan de twee fotos bij mijn verslag van die betoging.

Deze MetaBlog heeft het op zich genomen om de mainstream media kritisch te bekijken. Mogelijk is mijn kritiek op de standaard overtrokken, maar in een andere analyse ontdekte ik dat terwijl een boegbeeld van De Standaard (M. Doornaart) fulmineert tegen de solidariteitsbetogingen, diezelfde krant wel voluit blijkt te gaan als het erop aan komt het VB in het voetlicht te plaaten. Zie Waar we niet uitgenodigd waren (CD&V en VB). Ik wil daar geen voorbarige besluiten uit trekken,  er schrijven ook wel fijne journalisten in De Standaard, maar een gewaarschuwde lezer is er twee waard. Op die manier kunnen ze hun oplage verdubbelen ;-).

De Morgen raporteert uitvoerig over de veschillende betogingen in het land dit week-end. Over die betogingen vond ik niks op de site van de krant De Standaard. Heb ik niet goed gezocht of ben ik bevooroordeeld, aan de lezers om dit te checken, maar ik heb wel degelijk grondig gezocht.

Media die wel berichten over de schending van de mensenrechten door Israel

‘Israël schendt mensenrechten’ De Volkskrant NL

VN: Israël schendt mensenrechten Nieuws.BE

Niet-westerse VN-leden: Israël schendt mensenrechten Elsevier NL

‘Israël schendt mensenrechten’ NU NL

Zie ook

Israël trekt zich terug, Hamas spreekt van overwinning

De Morgen 18 Jan 2008

Gaza in puin, Arabische wereld verdeeld

De Standaard 18 Jan 2008

Voorlopig Bilan

Volgens Al Jazeera zijn et tijdens het 22 dagen durende conflict 1203 doden gevallen aan Palestijnse zijde, onder wie zeker 410 kinderen. Er zijn ook 5.300 gewonden.

Wat overblijft - Oorlogschroot

Wat overblijft - Oorlogschroot

Uit de internationale media

Israel begins Gaza withdrawal after Hamas calls ceasefire
Chris McGreal and Toni O’Loughlin, The Guardian, 18 Jan, 2009

Hamas offers conditional ceasefire
Al Jazeera 18, Jan, 2009

Israel accused of war crimes over 12-hour assault on Gaza village
The Guardian, 18 Jan, 2009

Blogs

‘Ik heb het gezien: Israël begaat oorlogsmisdaden

War and Natural Gas: The Israeli Invasion and Gaza’s Offshore Gas Fields by Michel Chossudovsky

Hamas oorspronkelijk gefinancierd door Israël

Israel failed to achieve any of its objectives

israël: Democratie òf joodse staat

Staakt-het-vurens op Gaza: Israëlische nederlaag, en dat is maar goed ook

Muslim & Jewish women: Vigil & speakout against slaughter in Gaza

British Jews attacked for pro-Gaza solidarity + WSWS interviews protesters in London

Advertisements

One thought on “Israëlisch leger trekt zich terug uit Gaza, maar wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. De Standaard slaat de bal weeral mis.

  1. Pingback: Klein onderzoeksvoorstel mediakritiek « The Wings of the Carp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s