Wilders film Fitna krijgt toch nog juridisch staartje

Wilders blijkt toch niet onder juridische vervolging uit te komen voor zijn film Fitna. Volgens de Nederlandse justitie, meer specifiek het Beroepshof in Amsterdam, heeft de aanklager in deze zaak zijn werk niet goed gedaan. Er is een vermoeden dat Wilders wou aanzetten tot haat, en dat blijkt dan wel weer vervolgbaar.  In Nederland is het niet de gewoonte dat parlementariërs zich verbergen achter parlementaire onschendbaarheid.

Een een opinie van Wilders gepubliceerd in de Volkskrant was reeds eerder aanleiding tot een juridische aanklacht.

Even recapituleren. Volgens advocaat Els Lucas zet de politicus in een ingezonden brief in de Volkskrant aan tot haat tussen bevolkingsgroepen. In het opiniestuk vergelijkt Wilders de Koran met Mein Kampf en bepleit hij een verbod op het heilige boek. “Dat vind ik heel erg ver gaan. Het geeft ook geen pas dat een parlementariër zich op deze manier uitlaat”, zei Lucas.

Lucas heeft bezwaar tegen de strekking van het hele artikel. Daarom is zij met een kopie van het verhaal en “een stapel wetsteksten” naar het politiebureau gegaan.

Een van haar bezwaren is dat de oproep in het artikel om geen moslimimmigranten meer toe te laten tot Nederland indruist tegen de Vreemdelingenwet. De advocaat deed de aangifte op persoonlijke titel.

Ella Vogelaar, minister voor Integratie zegt in een reactie dat “het moet volstrekt duidelijk zijn dat het verbieden van de Koran in Nederland voor het kabinet niet aan de orde is en dat in de toekomst ook niet zal zijn.”

Vogelaar noemde de oproep van Wilders “schadelijk voor de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving, doordat ze één bevolkingsgroep in een kwaad daglicht stelt en de kloof tussen moslims en niet-moslims zou kunnen vergroten”.

Bronnen:

Wilders niet strafbaar voor Fitna (WereldOmroep 30-06-2008)

Aangifte tegen Wilders wegens aanzetten tot haat (video) (NU nl 08-08-2007)

Aangifte tegen Wilders wegens aanzetten tot haat (IKON 08-09-2007)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s