China lokt buitenlandse wetenschappers

Uit een bericht van  Joren Gettemans van IPS leren we dat China bjuitenlandse wetenschappers lokt om samen te werken met Chinese collega’s. De Chinese overheid heeft blijkbaar ambitieuze plannen aangekondigd om buitenlandse wetenschappers naar China te lokken en te verleiden tot samenwerking met hun Chinese collega’s.


De Chinese Wetenschappelijke Academie, het hoogste wetenschappelijke instituut van het land, heeft laten weten dat het 1.500 “uitstekende” buitenlandse wetenschappers naar het land wil lokken met hogere onderzoeksbeurzen dan in hun thuisland.

Er is onder meer een project om professoren voor drie of zes maanden naar China te lokken en een project om doctors in de wetenschappen tot twee jaar lang in China aan het werk te krijgen. De Academie wil met de twee projecten jaarlijks tweehonderd buitenlandse onderzoekers naar China halen. De onderzoeksbeurzen zouden hoger zijn dan wat de onderzoekers thuis krijgen, maar de Academie weigert het totale budget voor de operatie te geven.

China richt zich voor het eerst op grote schaal tot de buitenlandse wetenschappers, maar deed wel al inspanningen om meer Chinese onderzoekers terug te halen. Het “Honderd Talenten”-programma dat midden de jaren negentig gelanceerd werd, slaagde er al in om 1.300 Chinese wetenschappers terug te lokken. China wil het programma nu verder uitbreiden naar hooggeschoolde technici en hoopt nog eens zeshonderd Chinezen in het buitenland aan te spreken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s