Sp-a Rood, salon socialisten overboord?

Vandaag op de radio: Mia De Vits komt niet meer op bij de komende verkiezingen omdat ze geen verkiesbare plaats kon krijgen. Vorige week Bert Anciaux, kontendraaier ‘par excellence’ – hij heeft nu eenmaal een dik gat – die verwarring zaait in socialistische gelederen… Het moest er van komen, de strijdbare vleugel binnen de Sp.a, vooral syndicalisten, de mannen van op de vloer, kunnen het niet langer aanzien en lanceren hun eigen site:  Sp.a Rood. Moeten we daar nu vrolijk omzijn of niet? Ter linker zijde van Sp.a Rood hebben we al: CAP, PVDA en LSP, ik vergeet er waarschijnlijk nog een paar. Dan hebben we Groen! Met een uitroepteken die nu eens linkser willen zijn dan de Sp.a en dan weer eens rechtser… misschien zit er een duidelijke lijn in maar ik zie ze niet. O ja en de anarchisten en sociaalliberalen, onze versie van D66, was ik nog vergeten.

Een tableau vivant van linkse politieke activisten die lijken alle kanten op te lopen? Dat vind ik in alle geval geen pluspunt in deze crisis. Met Gaither Steward, een Amerikaan die nog correspondent geweest is voor De Morgen maar nu in Italië woont, ben ik het eens: ‘Waar we nu voorstaan is minstens een heruitgave van de jaren dertig’. Alleen het is allemaal veel ingewikkelder, complexer geworden. We mogen de Geschiedenis geen geweld aan doen, misschien herhaalt ze zich, maar ze herhaalt zich nooit op dezelfde manier.

In de jaren dertig had je ter linker zijde eenheidsfronten, iets waar o.a. de erfgenamen van Jean Jaures en de communist Dimitrov voor pleitten en waar de socialist Hendrik Deman, die bij het begin van de 2de WO Hitler welkom heette in België, zijn eigen Plan van de Arbeid tegenover stelde . Een van de vernieuwingen die hij doorvoerde in de BWP (nu de Sp.a) was de transformatie van arbeiderspartij naar een volkspartij. De BWP moest een beleid voeren of een retoriek aanhangen die zowel arbeiders, kleine zelfstandigen en de burgerij kon aanspreken? Intussen heeft de economische realiteit hem in gehaald. Parallelen trekken kan niet meer, vrees ik. We zullen alles eens moeten herdenken, maar de Sp.a Rood doet haar duit in het zakje wat dat betreft.

Vandaag zijn we ver verwijderd van eensgezinde actie… alhoewel op de betoging in Brussel,  voor Palestina, op 11 januari waren ze er allemaal. Ik weet niet wat ik er moet van denken. Wat ik wel kan doen is aan elke groep de nodige aandacht besteden, want – en dat weet ik zeker – de mainstream media zullen ze links laten liggen. De Standaard promoot liever het Vl. Bel. zoals we reeds aantoonden in een vorig artikel.  We komen hier zeker op terug als we eens met die vrouwen/mannen zijn gaan praten. Ik geef hieronder enkele links naar artikels op hun site, dat geeft u alvast een idee. Veel leeswerk, maar wel interessant! Deze past alvast in een thema dat we hier ook aansnijden: Grote hoeveelheid woningen nodig en verder:

Stop het casinokapitalisme!

Groen! steekt SP.a langs links voorbij met groene new deal: tijd voor een rode new deal!

Hoe regionalisering de index moet ondermijnen, of: de logica op zijn kop gezet

Solidariteitsmars: Bekaert moet open blijven!

Er zijn er te veel om allemaal op te noemen en u kan daar ook ter plaatse gaan reageren op de artikels.

We vinden ook nog wat vergelijkingsmateriaal van de Sp.a zelf, het is wel in PDF form

Vlaams kiesprogramma

Europees kiesprogramma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s