Vastgoedcrash in 2030 ? by Miguel Lyssens-Danneboom

Eerst gepubliceerd op Dure Stad Armste Stad

Huisprijzen worden bepaald door de markt van vraag en aanbod. Een mooie liberale theorie en toch leeft de indruk bij velen dat de prijzen niet meer haalbaar zijn voor de gemiddelde verdieners De prijsdruk wordt in België nog versterkt door een extra maatschappelijke druk. Namelijk de zogenaamde « baksteen in de maag » van de Belg waardoor men wil per sé eigenaar worden.
te_koop1
Als we echter kijken wat huizen nu kosten en vergelijken wat een gemiddeld gezin verdient is er een groot probleem.

De vastgoed zorgt nu al voor een vergroting van de kloof tussen eigenaars en huurders. De middenklasse verkleint hierdoor en raakt in verdrukking. Als men ziet dat in 2008 in Oost-Vlaanderen voor 31-35 jarigen  de gemiddelde leenprijs €132.955 is,  maar de aankoopprijs €202.181 duidt dit op het grootste probleem dat ons afkomt.(bron cijfersGentenaar)

Velen stellen zich de vraag hoe een gemiddeld gezin nog een huis kan kopen. Bovenstaande is hierop een antwoord. Op een gemiddeld huis wordt er naast aankoopkost nog eens € 69.226 bijgepast. Zelfs als je rekent dat iemand in die categorie 15 jaar gewerkt heeft dan moet die naast huur nog €385 / maand opzij zetten en dit zonder de aankoopkosten mee te rekenen. Als die persoon nog maar 10 jaar gewerkt heeft is dit zelfs €577/maand

Deze cijfers maken duidelijk dat het verschil tussen het aanbod op de vastgoedmarkt en wat een gezin kan betalen zeer ver uit elkaar ligt. Met andere woorden in de meeste van die gevallen is er bijgesprongen door familie.

Dit brengt mij tot mijn punt dat de echte vastgoedcrisis en de vergrotende kloof ons nog staat op te wachten. En dat dit los staat van de vastgoedcrisis die men nu overal in de kijker zet. De huidige generatie van jonge gezinnen wil meer voor zichzelf, reizen, materiële dingen en beschouwt terecht het leven na pensioen als een volwaardig deel warin ze nog veel plannen hebben.

Deze generatie zal dan ook minder opzij kunnen zetten voor hun kinderen en zullen dus bij de aankoop van een woning niet meer kunnen bijspringen

En wat dan… ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s