“Sans Papiers” betoogden in Brussel op 22 jan

Actie Sans Papiers in Brussel

Actie Sans Papiers in Brussel

BRUSSEL – Zo’n 450 personen betoogden op 8 janujari op  in Elsene  om de toepassing te vragen van het regeerakkoord inzake immigratie. ‘Als we op 22 januari geen duidelijk antwoord hebben gekregen, dan bestaat het risico dat de asielzoekers opnieuw overgaan tot harde acties zoals hongerstaking.’

Dat zei Gerardo Cornejo, woordvoerder van de UDEP (Union pour la défense des sans-papiers).

Het grootste deel van de manifestanten waren asielzoekers die, eind november vorig jaar, uit een leegstaand gebouw van Electrabel in Elsene werden gezet. Sindsdien bezetten de asielzoekers een deel van de sporthal van de ULB in Elsene.

De asielzoekers willen door alle politieke partijen gehoord worden. De reeks contacten met politieke partijen eindigde op 22 januari met een ontmoeting met de minister van Migratie en Asielbeleid Annemie Turtelboom.

Enkele honderden betogers waren dan ook op post op donderdag 22 januari aan het kabinet van minister Turtelboom om onder meer ‘régularisation pour tous les sans-papiers’ te eisen. Enkele ‘sans papiers’ werden door de Minister van Migratie en -vluchtelingenzalen ontvangen. De Sans Papiers willen papieren omdat de Belgische bazen hen niet willen inschrijven en ze alleen in het zwart laten werken. Op die manier blijven ze eeuwig illegaal. Het is een vicieuse cirkel waar ze niet uitraken. Het ABVV steunde de Aktie ook.

Ook de Brusselse theaterstudenten zijn solidair met de “sans papiers”:

“De regering heeft al verscheidene obscure beloftes aan de sans-papiers gedaan. Het is hoog tijd dat er eindelijk tot handelen wordt overgegaan. Hongerstakende sans-papiers werden eerder al geregulariseerd. Door een onderscheid te maken tussen hongerstakers en mensen met gelijkaardige dossiers die dat middel niet toepassen, geeft de overheid een duidelijk maar bedenkelijk signaal. Ze laat zich enkel tot regularisatie bewegen door extreme middelen, wie de dood riskeert mag Belg worden. De logica van dit beleid is onrechtvaardig. Mevrouw Turtelboom heeft de kans een nieuw beleid voor de sans-papiers in gang te steken. Een substantiëel gedeelte van de bevolking staat achter de sans-papiers.

De theaterstudenten van heel België willen dat de belabberde situatie van de sans-papiers onmiddelijk verbetert en dat zij geregulariseerd worden. Het Europese burgerschap is geen privilege voor welgestelde kosmopolieten maar moet beschikbaar worden voor iedereen die bereid is om te werken. Dat de sans-papiers hiertoe bereid zijn, is overduidelijk. Velen van hen werken al jaren onder barre omstandigheden tegen lage lonen. Deze situatie moet stoppen. De theaterstudenten zetten zich in om dat te bewerkstelligen door de demonstraties te ondersteunen en waar mogelijk de levensomstandigheden van de sans-papiers te verbeteren.”

De minister schreef vandaag zondag 25 janjuari op haar Blog:

“Uit de ervaring met de collectieve regularisatie van 2000 – toen in volle economische hoogconjunctuur – weet men dat minstens de helft van geregulariseerden het eerste jaar in de bijstandsmigratie terechtkomt. Die opmerking bleek echter aan de delegatie niet besteed. Dat de zwarte jobs spoedig ingevuld zullen worden door nieuwe irreguliere immigranten evenmin.

Daarmee lag het dilemma van de huidige regularisatiediscussie open en bloot op tafel: geven we tienduizenden immigranten die illegaal het land zijn binnengekomen, meestal op zoek naar een job in het zwarte circuit, zomaar verblijfspapieren omdat ze hier al jaren zijn, met het risico van hoge kosten en een nieuwe golf irreguliere immigranten? Of zoeken we eerst garanties dat diegenen die geregulariseerd worden wel degelijk op volwaardige wijze kunnen meedraaien in de Belgische samenleving?”

Minister van Asiel en Migratie Turtelboom wil dat België meewerkt aan het Europese programma om kwetsbare Iraakse vluchtelingen in Syrische vluchtelingenkampen op te vangen. “Hervestigingsprogramma’s behoren tot de humanitaire opdracht van een rijk land als het onze”.

De Belgische politek is zo verziekt, bezig met dingen die er niet toe doen en verlamd door verkiezingskoorts en imagebuilding, dat het elk probleem maar voor zich uit blijft schuiven.

De wanhoop slaat toe

De wanhoop slaat toe

Zie ook

Site minister van van Migratie en Asielbeleid

Betoging legt regularisatiedilemma bloot

‘België moet kwetsbare vluchtelingen opnemen’

Voor onderzoek:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s