MediaKritiek a Must Read

You can never find general mechanical means
for predicting the acts of computing machines.
It’s something that cannot be done. So we users
must find our own bugs. Our computers are losers!
(Geoffrey K. Pullum)

Met al die verbouwingen aan dit systeem,categories, tags en metatags zo consistent mogelijk implementeren – we must find our own bugs – ook het vele gepieker over het Protocol for Metadata Harvesting  – en andere besognes waren we een belangrijk aspect van nieuwsgaring; mediakritiek, een beetje uit het oog verloren. Gelukkig is er de Blog MediaKritiek. Ik ga proberen die toch op regelmatige basis te volgen en in het kort de artikels die daar verschijnen voor te stellen. De laatste drie:

Weg met de autorisatie!
Thijs Niemantsverdriet | 27-01-2009 23:10:00

Dit artikel gaat erover hoe politici na interviews altijd maar weer eisen dat ze het artikel mogen lezen voor publicatie… Een wakkere journalist antwoordt daarop, ja, maar alleen om de feiten te checken. Maar zo hebben onze heren politici het vandaag niet begrepen. Liefst zouden ze de artikels die over hen verschijnen, laten schrijven door hun PR diensten. Dus hierover gaat dit artikel.

Het persbureau regeert mee
Kees Buijs | 25-01-2009 22:34:37
Dit gaat over een oud zeer dat binnen de wereld van de kritisch journalisten ruime bekendheid geniet, maar waar het grote publiek weinig weet van heeft. Wie denkt dat het nieuws gemaakt wordt door die dappere journalisten die van hot naar her rennen om het ‘s morgens kakelvers op uw ontbijttafel te brengen dwaalt. Dat is nog eens aangetoond door een onderzoek Radboud Universiteit Nijmegen. 70% van het binnenland nieuws in de Britse kwaliteitskranten is voorverpakt, uitgepakt en in een nieuw doosje gestoken door de krantenredacties. Dat doen ze in de onderdelen centra van de grote autofabrieken ook. Of uw achterlichten nu bij Bosh gemaakt zijn of door de autofabrikant zelf, zal de meeste automobilisten waarschijnlijk een zorg wezen, maar bij nieuws is de bron wel degelijk belangrijk. Die bronnen verdwijnen dus dikwijls in de duisternis. Wie er meer over wil weten moet het artikel maar gaan lezen, maar volgens mij heeft een en ander tot gevolg dat we veel eenheidsworst voorgeschoteld worden.

De grote leugen
Karl van den Broeck | 22-01-2009 17:22:08

Karel van den Broeck breekt een lans voor kwaliteits journalistiek. Er staan ook 2 videos bij die we hier ook geven, dan krijg je misschien zin om het artikel ook te gaan lezen, want hij weerlegt dat nieuws sensationeel en kort gehapt moet zijn om lezers bij te houden.

deel 1

deel 2

Zie ook

The Quality and Independence of British Journalism

http://www.openarchives.org/OAI/2.0/openarchivesprotocol.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s