Vakbonden en Blogs?

Michel (links) uit Temse is 52jaar en werkt al 36 jaar bij Bekaert Hemiksem. En Jos (rechts) is 54 jaar en werkt al 35 jaar bij Bekaert Hemiksem.

Michel (links) uit Temse is 52jaar en werkt al 36 jaar bij Bekaert Hemiksem. En Jos (rechts) is 54 jaar en werkt al 35 jaar bij Bekaert Hemiksem.

Nadat ik het artikel IUF Uniting Food, Farm and Hotel Workers World-Wide gepost had, dat gaat over de strijd van de Nestlé werkers om herkenning van hun vakbond stelde ik me de vraag of de vakbonden bij ons in België de Blogosfeer al ontdekt hadden. Blogs moeten toch ideaal zijn om onderling informatie uit te wisselen, vooral tussenvakbonders die in grote multinationale bedrijven werken met zetels in Brazilië, West-Vlaanderen en China bijvoorbeeld zoals Bekaert waar 264 ontslagen vallen en waar zaterdag laatsleden een protest mars werd gehouden. Na 35 jaar trouwe dienst op straat.

Sinds de directie kort geleden liet weten dat ze de ‘intentie’ heeft om de vestiging te sluiten, staat er dagelijks een vakbondspiket aan de poort van Bekaert Hemiksem. De werkers willen verhinderen dat de patroon de vooraden weghaalt uit zijn fabriek. Eerder dit jaar werden de vestigingen in Lanklaar en Waregem al gesloten. Een verzoeningsvergadering in Lanklaar,  liep voorlopig met een sisser af…  Het ziet er daar dus niet goed uit.

Behalve op Indymedia en enkele linkse sites, wordt daar bijna nergens over bericht. Hier een cittaat uit het aktieverslag van Indymedia:

“Gisteren wandelden tweeduizend mensen door de straten van Hemiksem in een de solidariteitsmars tegen de sluiting van Bekaert Hemiksem. In de betoging liepen zowel werknemers van de verschillende Bekaertvestigingen als delegaties van verschillende andere bedrijven Ook een aantal politiek partijen wandelden mee. De voorzitters van de drie organiserende vakbondscentrales ABVV-Metaal, ACV-Metaal en LBC-NVK hielden na de mars een toespraak waar ze erop wezen dat het niet kan dat een bedrijf dat het afgelopen jaar meer dan 10 miljoen winst maakte zomaar kan sluiten. “De bedrijven doen onvoldoende moeite om alternatieven te zoeken en grijpen de crisis aan om te sluiten”, aldus de bonden. Ze haalden ook uit naar de regering.”

Een blog heb ik gevonden waar er enkele regels aan  de akties worden geweid, deze van Rodney Tallboom van Animo en Spa Rood, je kon er zelfs een affiche dowloaden waarop ook Vonk vermeld stond, er wordt daar dus nog ergens samengewerkt tussen de linksen blijkbaar. Niet slecht maar veel te weinig, dat zal je zo dadelijk zien als ik vergelijk met Nederland.

Als acties zo weinig aandacht krijgen – de mainstream-media berichtten er een of twee keer over, een keer bij het begin en een keer bij het einde – wordt hun draagvlak met de dag kleiner tot het moment dat de ontmoediging toeslaat en de patroon zijn fabriek leeghaalt. Dus mannen van Bekaert, begin maar al te bloggen, ge hebt nu toch tijd, en zoals het eruitziet, ga je daarna ook nog veel tijd hebben. In Vlaanderen is het dus pover gesteld met het bloggen bij de vakbonden.

In Nederland daarentegen zijn heel wat vakbonds-blogs. Ja de Nederlanders zijn ons altijd een jaartje voor geweest wat Internet gebruik betreft. Een lijstje van Nederlandse  blogartikels die  ik gevonden heb via Technorat, allemaal verschenen  op één dag:

Opstand tegen boetes Rabobank (53)

Barbaars (153)

Feitenoverzicht Reorganisaties Nederland (55)

CNV daagt Albert Heijn voor rechter (55)

Dat getalletje tussen haakjes is een de ‘Technoratie Authority’, het is een soort kijkcijfer voor Blogs, maar ook de connectiviteit van een blog, originaliteit van het materiaal e.d. worden erin verrekend. Ter vergelijking,  de ‘Techorati Authority van Indymydia.be is 128. Op Indymedia.be verschijnen wekelijks een à twee artikels over de vakbonden. Goed dat dat er nog is, want anders was er niks. Waarom investereren de vakbonden niet in Blogs? Waarom leren ze hun delegees niet Bloggen? Ik weet het niet, maar als je ziet dat het volume van de Informatie die over de vakbonden en voor vakbonders verspreid wordt in Nederland minstens 10 keer groter is dan in Vlaanderen, dan begin je je toch vragen te stellen.

In Wallonië moeten er toch zijn dacht ik. Maar ik heb ze niet gevonden.  Misschien vond ik ze niet terug tussen de massa Franse blogs?  In Frankrijk zijn er wel veel, zoals deze

Travailleurs-euses en lutte dans les Hautes Alpes: blog d’information pour des luttes interprofessionnelles dans les hautes-alpes. Enkele mooie fotos ook waarvan we er hieronder een weergeven die onder de titel  “Manif sons et lumières pour les services publics 16 décembre”, er zit nog variatie in hun acties ook.

Natuurlijk kunnen we Frankrijk nier vergelijken met België, toch een lijstje van 4 artikels van de 2981 die Technorati er gevonden had:

nachtwake

La mobilisation du 29 janvier commence sur le Net inventerre.canalblog.com · Authority: 34

2 hours ago

MacDonald’s profite de la crise et se crée un nouveau look pour faire oublier latorapamavoa.blogspot.com · Authority: 65

2 hours ago

Les appels à la mobilisation secteur par secteur – Mobilisons-nous pour les LIBERTéS inventerre.canalblog.com · Authority: 34

2 hours ago

29 janvier, t’attends quoi pour descendre ? chezfab.hautetfort.com · Authority: 91

7 hours ago

Ik zou zeggen tegen de mensen  van de Vakbond ga eens kijken er valt daar misschien nog iets te leren.

Zie ook:

Solidariteitsmars Bekaert Hemiksem

Aan het piket bij Bekaert Hemiksem: interview met afgevaardigde ABVV-metaal

CAP – Comité voor een Andere Politiek – Bekaert Hemiksem: Bitter …

Echt Socialisme!: januari 2009

PVDA solidair met werknemers Bekaert Hemiksem

LSP Archief — Arbeiders BekaertHemiksem voeren campagne voor …

Vooruit met Hemiksem!

Advertisements

One thought on “Vakbonden en Blogs?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s