Wat als er weer een bank overkop gaat een de VS?

En hoelang laten de Amerikaanse burgers zich nog als bedelaars behandelen?

davosIn het Zwitserse Davos begon gisteren  het World Economic Forum. De jaarlijkse informele bijeenkomst van de top van het zakenleven, wereldleiders en academici. Eergisteren begon de tegen-top in Belem, Brazilië, in de jungle aan de monding van de Amazone. De eerste gedachte die op komt zouden ze nier beter eens omwisselen. Waarom de activisten eens niet uitnodigen in Davos en de bankiers en wereldleiders laten logeren in Belem, of beter nog zo’n 500 Km diep in de jungle. Maar ook al is een pak van de traditionele bezoekers van Davos  bekaaid uit de crisis gekomen, we moeten ons voorlopig geen illusies maken. Eens van plaats verwisselen, zelfs voor een paar dagen, zit er voorlopig nog niet in. De rijken blijven rijk, de armen blijven arm en een heer van stand laat je niet achter in de jungle, ook al heeft hij voor 50 miljard dollar gefraudeerd zoals Bernard Madoff .Madoff zal er waarschijnlijk  toch niet bij zijn in Davos. “Nothing to show off?”

Er  ontbreken in feite nogal wat heren van stand in Davos dit jaar. De CEO’s van de Britse Barclays Bank President Robert E. Diamond, en Frits Seegers hebben afgezegd. Nog andere  prominente bankiers: Vikram Pandit van de Citigroep en Lloyd Blankfein van Goldman Sachs en nog een resem ‘big financial manitous‘ volgens het Walstreet Jounal.  De geest is terug in de fles. Daarentegen zijn er bijna dubbel zoveel regeringsleiders dan in 2008 (45 tegenover 27). Het is duidelijk dat de aanbidders van de Mammon de Zwarte Piet doorschuiven naar de regeringen en hun belastingbetalers die hun casino’s waar miljarden in de rook zijn opgegaan moet properen redden. Waar is de geest van entrepreneurschip gebleven? En toch horen enkele van die heren bankiers eerder thuis in de jungle, dan in het chieke Davos in de Zwitserse Alpen, want het blijkt dat het leger in de VS reeds in paraatheid is gebracht om de controle over te nemen, als een van de grote Amerikaanse banken bankroet zou gaan. .

Kan die heilige Graal nog gered worden vraagt Andrew Hughes van Global Research zich af:

“Idiocy is usually described as “endlessly repeating the same process, hoping for a different result”. Lawrence Summers, Timothy Geithner, Nancy Pelosi, Joe Biden et al are straining at the leash to get the Bailout Ball rolling once again. The stabilization of the financial sector, as elusive as it has been so far, has become the Holy Grail of Economic salvation. That makes $8.5 Trillion worth of trying and $0 of result. The Knights of the Oval Table are gathered to plan their mission as their beleaguered subjects are trying to batter down the castle gates.  It’s no small wonder that Geithner wants to get the money out the door as soon as the end of this week”

De verhouding tussen eigen kapitaal en verschafte kredieten van de grootste Amerikaanse banken is zo disproportioneel dat het systeem gewoon niet meer te redden valt. Hij toont dit aan met de volgde tabel:

Credit Exposure to Capital ratio. Amounts in $Millions

Bank Assets Derivatives Credit Exposure to Capital Ratio
J.P. Morgan Chase $1,768,657 $87,688,008 400.2
Citi $1,207,007 $35,645,429 259.5
Bank Of America $1,359,071 $38,673,967 177.6
HSBC $181,587 $4,133,712 664.2

Maar in het kapitaal van die banken zitten nog twijfelachtige activa die door de oprukkende crisis wel van generlei waarde zouden kunnen zijn zoals vastgoed, woningkredieten, studentenleningen; autoleningen en kredietkaart leningen. Volgens Hughes kan het er dus nog op achteruit gaan. Om tot een redelijke verhouding te komen tussen eigen kapitaal en verstrekt krediet hebben de Amerikaanse banken Triljoenen nodig. Zolang die verhouding er niet is, is het vertrouwen onderling tussen de banken zoek, en blijft de kredietmarkt bevroren. Maar waar moeten ze dat geld gaan halen? Om te kunnen lenen heb je betrouwbare kredietverstrekkers nodig, en die vallen de een na de andere onder de bijl.

Het zijn dus de Amerikaanse belasting betalers die in de giftige appel moeten bijten omdat de banken geknoeid hebben. Deze worden nu opgescheept met notionele derivaten ten belope van 165 triljoen dollar waarvan zo’n 15 triljoen onbetrouwbare ‘Credit Default Swaps‘. In onderstaand tabelletje geeft Hughes hiervan een overzicht:

Bank Total Credit Derivatives
J.P. Morgan Chase $9,177,731
Citi $2,939,783
Bank Of America $2,480,672
HSBC $1,152,948

Tot nu toe heeft men die toestand van het Amerikaanse bankwezen dood gezwegen:

“When the “credit crunch” began and Washington began the rush to solve the problem with taxpayer cash, no accounting of this derivative nightmare was ever brought to bear. In all the deliberations and press releases there was not a single mention of the fact that the primary cause of the bank collapse was due to these “instruments of mass destruction“. It was widely discussed in the blogosphere but, like the real reasons for invading Iraq, never made it in to the mainstream media [onze onderlijning]. As with Iraq, one would have to assume that the reason was to obfuscate the facts and cajole a shocked public in to accepting as a remedy whatever was proposed by Paulson, Bernanke and Bush. The latter had to be completely aware of the OCC data at the time and to assume that they did not is simply not credible. It would have been completely obvious that $700 Billion would do absolutely nothing to alleviate the crisis. As witnessed in the ensuing months since the TARP bill, how the money was used has been obfuscated and concealed.This was always a scam.”

Klap op de vuurpijl eens de Amerikaanse bankiers de geld hadden gekregen van de staat, begonnen ze die terug om te zetten in swaps, speculerend op het mogelijke bankroet van de concurrenten. Als er inderdaad een van die grote banken bankroet gaat, gaat de Amerikaanse regering dan opnieuw de verliezen op de belastingbetaler afschuiven door ze te nationaliseren?

Het ‘United States Department of the Treasury’ heeft steun aan gegeven banken die echter blijven weigeren leningen te verschaffen aan de Amerikaanse belastingbetalers die voor hun redding moeten opdraaien. Ze  behandelen ze als bedelaars als ze om een lening vragen. Alhoewel de interbancaire tarieven spectaculair gedaald zijn, wordt aan houders van kredietkaarten nog altijd 14,32% aangerekend. (zie The Amazing Disappearing TARP Funds). Terwijl dat Treasury Department’ in 2009 reeds $14,17 miljard besteedde om 43 banken te ondersteunen, en het in 2009 $192 miljard om 257 grote en kleine financiële instellingen te ondersteunen, blijft de man in de straat op zijn honger zitten. De vraag is:  hoelang gaan ze dit nog pikken.

Volgens Hughes is de regering  in Washington zich al aan het voorbereiden op de volgende bankenkrisis waarbij een of andere grote  bank over de kop gaat. Het uitroepen van een uitzonderingssituatie waarin het leger de controle overneemt  om een volksopstand te onderdurkken wordt blijkbaar reeds voorbereid in de VS volgens Sourcewatch. Is het echt zo dat de VS de Stalinistische toer opgaat?

Bronnen

Barclays Chiefs Join Growing List of Davos No-Shows

Bailout This! The Stabilization of the Financial Sector: The Holy Grail of Economic Salvation, Andrew Hughes at Global Research.

Establishing martial law in the United States

Buffett warns on investment ‘time bomb’

Blogosfere:

Why the $850 Billion Bailout Plan is Still the Biggest Robbery of the 21st Century

Not for the Greater Good?

Why The Bailout Bill Will Not Solve the Credit Crunch (And What Could)

We Chat on Bloggingheads with Megan McArdle on the Credit Crisis

2008 Financial Crisis,

Subprime lending

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s