Waar gaat ons electronisch afval naartoe?

Antwerpen draaischijf illegaal toxisch afval naar Derde Wereld

Vranckx 07/02: Ons vuil in Afrika Tag Vranckx

Zie trailer van Canvas

Zie trailer van Canvas

VRT-journalist Jan Holderbeke volgde de afvaltrafiek van de haven van Antwerpen naar Tema, in het West-Afrikaanse Ghana. Daar verknallen duizenden kinderen hun gezondheid door op ware gifstorten onze oude computers, TV-toestellen en koelkasten te ontmantelen. Het Westen exporteert zijn giftig afval, de Derde Wereld importeert een gigantisch milieuprobleem.

Maandelijks vertrekken vanop de kade in Antwerpen tientallen containers met zogenaamde e-waste richting Derde Wereld. Antwerpen is op dat vlak samen met Rotterdam koploper in de wereld. Die e-waste, onbruikbare computers, TV-toestellen en koelkasten van bij ons, zit vol giftige stoffen : CFK’s, zware metalen, …

ghanaafvalstorten

Giftige dampen

Zonder de minste controle halen Ghanese kinderen daar de toestellen uit elkaar. Ze verbranden de bekabeling, om het zuivere koper over te houden. Dat het verbrande PVC kankerverwekkende dioxines vrijmaakt, weten ze niet. Het loodpoeder uit beeldbuizen stapelt zich in hun jonge lichamen op, en remt de ontwikkeling van hun hersenen. Ze slaan het koelcircuit van oude koelkasten met stenen aan diggelen, en hebben niet de minste bescherming tegen de CFK’s die zo vrijkomen.

giftiggasbijverbranding

Giftig afval uitvoeren naar de Derde Wereld is volgens de EU-wetgeving verboden. Maar het is ook tot honderd keer goedkoper dan het milieuvriendelijk te verwerken bij ons. Een verbod is waardeloos als er geen controle is. In Antwerpen vonden we wel gemotiveerde inspecteurs, maar ze zijn met veel te weinig. Af en toe slagen ze erin een container tegen te houden, maar het gros geraakt moeiteloos weg. En in Ghana vonden we al helemaal geen controle.

Ons vuil in Afrika, een reportage van Jan Holderbeke, 2009

Jan Holderbeke werkt sinds 1989 voor de VRT-nieuwsdienst. Hij ging aan de slag als reporter voor het journaal, dat hij van 1991 tot 1998 ook presenteerde. Daarna werd hij verslaggever voor Terzake, en dat is hij nog steeds. Holderbeke is gespecialiseerd in leefmilieu, landbouw en ruimtelijke ordening. Sinds eind 2008 is hij ook eindredacteur van Panorama.

Tags:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s